Vinologen on tour
19 februari 2019Wijnmakers diner Regaleali
4 maart 2021Brasserie Springer is winnaar van de Gouden Pollepel 2019
Met trots mogen wij ons de winnaar noemen van de Gouden Pollepel 2019.
Voor de rubriek De Gouden Pollepel bezoekt en beoordeelt het AD Groene Hart wekelijks een restaurant in de regio.
Afgelopen april heeft de recensent van het AD Brasserie Springer beoordeelt en met een 8,9 scoorde Springer de 1ste plek. Na wekenlang de competitie met spanning te hebben gevolgd, mogen wij ons nu
winnaar noemen en dit doen wij met trots. Hieronder de recensie:
GOUDEN POLLEPEL
‘Jacob op de erwt’ en het ‘rokerige makreeltje’ brengen al genot. Bij de hoofdgerechten vallen we volledig stil. Niet alleen de keuken presteert top. De bediening is een toonbeeld van gastvrijheid. Deze brasserie is een hoogspringer.
Hans Pfauth 06-04-19
Brasserie Springer is per definitie een hoogspringer
GOUDEN POLLEPEL ‘Jacob op de erwt’ en het ‘rokerige makreeltje’ brengen al genot. Bij de hoofdgerechten vallen we volledig stil. Niet alleen de keuken presteert top. De bediening is een toonbeeld van gastvrijheid. Deze brasserie is een hoogspringer.
Brasserie Springer is vernoemd naar het belendende monumentale stadspark uit 1918. Het is aangelegd op de voormalige vestingwerken van Schoonhoven en is ontworpen door de tuin- en landschapsarchitect Leonard Springer (1855-1940). Van zijn hand is verder een deel van de tuin van Paleis Soestdijk en meer dan negenhonderd parken, begraafplaatsen en tuinen.
De bediening brengt chips met een dipsausje van chimichurri, paprikapoeder en mayonaise en warm wit en donker brood met kruiden- en roomboter. Het keuzemenu van drie gangen kost €35. Een van de drie voorgerechten is het ‘rokerig makreeltje’. Op het bord liggen vier zelf gerookte mootjes makreelfilet. De rooksmaak is delicaat. De zilte hapjes zijn veerkrachtig van structuur en in weinig te vergelijken met de gerookte makrelen uit de supermarkt. Wat een genot! En dat geldt ook voor de combinatie met de zelf vervaardigde piccalilly, de creatieve rolmopsen van aubergine en kikkererwten, de car-paccio van rode biet en de chip van zoete aardappel.
Zo mogelijk nog beter is à la carte ‘Jacob op de erwt’ (€15). Drie kort gebakken sint-jakobsschelpen drijven in een verfijnde béarnaisesaus, die niet is verworden tot de dragonbom die je veelal treft. Het benodigde lichte zuur komt van de crémeux van doperwt en gezouten citroen. Ook goede diensten bewijzen een dot uiencompote, pesto van doperwt, takjes zeekraal, gel van zilverui en chips van zoete aardappel.
Uit het keuzemenu komen de op het vel gebakken IJslandse kabeljauwloins. Dat is precies lang genoeg gebeurd want we signaleren mooie glanzende schellen. Erbij puree van knolselderij, een heerlijk luchtige saus van bloedsinaasappel en Noilly Prat, romanesco, wortel, sugarsnaps en waterkers.
De culinaire ontroering qua hoofdgang slaat pas echt toe bij ‘Mijn duifje’ (€24). Mooi rood gebleven Hollandse duif, puree van zoete aardappel en cranberry, appel en een verrukkelijke saus van hazelnoot en appelstroop doen ons stilv
allen. Op de vraag van de bediening hoe het smaakte, antwoorden we in koor ‘perfect’. De eerste lettergreep van deze uitroep is de voornaam van chef-kok Boerefijn, merkt de serveerster gevat op.
De desserts vormen geen trendbreuk en zijn zeer goed. Tot het menu behoren de parfait van witte chocolade en stracciatella, Turks fruit van mango, mousse van passievruchten en kardemomschuimpjes. De kleine magnum van tia maria en koffie (€ 10) komt met mousse van sinaasappel, wat crumble van gesuikerde amandelen en ook de heerlijke schuimpjes van kardemom.
Tot besluit een apart woord van waardering voor de bediening. Die bestaat uit een vrolijke jonge vrouw en de gastvrouw, tevens sommelier, die zich ontpopt tot de spil van de zaak. Ze is alom aanwezig, attent en aardig maar niet klef. Kortom, een toonbeeld van gastvrijheid.
In de competitie van de Gouden Pollepel eindigde brasserie Springer al eens op de tweede plaats. Op een wandbord in de gang wordt deze prestatie creatief aangemerkt als de Zilveren Pollepel. In deze jaargang gooit dit Schoonhovens eetpaleis opnieuw hoge ogen.