Over Schoonhoven

Genieten op een historische plek

Brasserie Springer ligt op een historische plek in het middeleeuwse stadje Schoonhoven. Het stadje is vooral bekend om zijn zilverindustrie en het werk van ambachtelijke goud- en zilversmeden, en is schitterend gelegen aan de brede rivier de Lek. Het kleinschalige en historische karakter van de stad, met een eeuwenoud stratenpatroon, havens en singels, monumenten, zilverwerkplaatsen en het fraaie groen maakt Schoonhoven tot één van de leukste stadjes van Zuid-Holland. Schoonhoven is nog altijd een levendige stad met leuke winkeltjes, gezellige terrassen en gastvrije restaurants. Ieder jaar weten vele toeristen Schoonhoven dan ook weer te vinden.

Oorsprong en geschiedenis

Schoonhoven ontstond in de dertiende eeuw aan de monding van het veenriviertje de Zevender en werd rond 1350 ommuurd. Brasserie Springer ligt aan de Singel, oorspronkelijk een gracht die diende ter verdediging van de oude stad. In het Springerpark, de ‘achtertuin’ van Brasserie Springer, was in de middeleeuwen het Kasteel van Schoonhoven gevestigd. De Graven van Bloys hielden hier hof. Schoonhoven was hiermee de thuisstad van belangrijke adel, wat een impuls gaf aan de ontwikkeling van de stad. Militair gezien is Schoonhoven lang van strategisch belang geweest, door de ligging op de grens met het Sticht Utrecht en het Graafschap Holland en aan de grote rivier de Lek.

Van marktplaats, hofstad en versterkte vestingstad van de Oude Hollandse Waterlinie ontwikkelde Schoonhoven zich vooral in de negentiende eeuw tot een nijvere zilverstad. Het was ook de eeuw waarin de omwalling met bastions grotendeels werd gesloopt. Maar het zilver bleef: Schoonhoven is nog altijd een stad met een zilveren randje!

Schoonhoven en Omgeving
Buiten de Veerpoort kun je in de schaduw van hoge bomen genieten van het gezicht op de levendige rivier. De veerpont haalt en brengt doorlopend passagiers over de Lek. Aan de overzijde ligt de Alblasserwaard met het vestingstadje Nieuwpoort en de molens van het Werelderfgoed Kinderdijk. Het veenweidegebied van de Krimpenerwaard en Lopikerwaard met zijn vele boerderijen, graslanden en sloten is Schoonhovens achterland.

Breng eerst een bezoek aan het Nederlands Zilvermuseum, waar ook het VVV agentschap gevestigd is. Maak een wandeling langs de Oude Singel en de Haven, loop binnen bij een van de vele zilver- en sieradenwinkels of zoek het groen op in het Springerpark langs de stadsgracht. Ooit waren hier ook vestingwallen, de hoogteverschillen in het Springerpark zijn hier nog een historisch restant van. Na een wandeling bent u natuurlijk van harte welkom in Brasserie Springer om te genieten van een culinaire avond uit.

Meer weten over het Springerpark, ons pand, de Impressionisten en Schoonhoven? Lees hier het boekje “Het DNA van onze zaak” (let op groot bestand).