Sander Agterberg

Sander is geboren op 7 mei 1995 in Utrecht. Sander had vroeger nog geen ambitie om kok te worden. Zijn eerste ervaring in de keuken was als 15 jarig jongetje. Hij wilde een brownie maken, maar dit was geen succes aangezien de chocolade tot in de voegen te vinden was. Volhoudend als Sander als klein jongetje al was, probeerde hij het nog een keer. Deze keer was er nog steeds geen perfecte brownie en ging het mis toen er rook uit de oven kwam.

Vanaf kinds af aan wilde hij leraar worden en toen hij een studiekeuze moest maken ging zijn keuze dan ook uit naar de opleiding tot onderwijsassistent. Daarnaast vond hij de opleiding commerciële economie ook interessant. Sociaal dier als Sander was besloot hij toch met zijn vrienden mee te gaan naar de opleiding ICT. Dit werd een gezellige tijd,  maar veel heeft hij daar niet van geleerd. Na deze opleiding besloot hij de koksopleiding te gaan doen op de Horeca College in Nieuwegein.

Zijn 1ste jaar als leerling was bij Hotel Van der Valk. Hij genoot van het grote en gezellige team. Op de drukste dag van de week, de zondag, stonden er maar liefst 23 koks in de keuken. Sander stond in het begin van zijn leerjaar vaak bij het live cooking buffet. Later in zijn stage stond hij ook aan de koude kant waar hij voorgerechten maakte en mocht hij bij de grill staan. Trots is hij op het feit dat hij ook een paar keer aan de warme kant heeft gestaan. Hier worden de hoofdgerechten klaargemaakt en doorgegeven. Leerlingen staan hier bijna nooit. Sander heeft goede herinneringen en sluit niet uit om nog eens een keer bij Van der Valk te werken. Het niveau bij Van der valk is het niet perse se culinair hoogstaand, maar er zijn andere uitdagingen. De chef van Van der Valk heeft Sander altijd ervaren als een goede leerling. Ongeveer 2 jaar geleden heeft Sander een functie aangeboden gekregen. Hij was gevraagd om het niveau van de voorgerechten en desserts omhoog te krikken. Destijds werkte al bij Springer en heeft dit aanbod gelukkig afgeslagen.

Zijn 2de jaar als leerling liep hij bij 1560 stage. Hier werkte een klein team met 3 leerlingen en 2 chefs, waarvan 2 leerlingen ook bij hem in de klas zaten. Bij 1560 heeft hij geleerd om mise en place klaar te zetten en hier ook snelheid in te krijgen. Snelheid tijdens de a la carte had hij al bij Valk opgebouwd. Hij wilde graag snel sneller worden en kwam in zijn eigen tijd naar 1560 toe om alvast aan de mice en place te beginnen. Hij maakte daar ook om creatief te denken. De chef betrokken hem bij het maken van menukaarten en Sander groeide in zijn creatieve proces.

In zijn 3de leerjaar kwam bij terecht bij Brasserie Springer. Hij kreeg een telefoontje van Jelmer Mourik, die vroeg of hij bij Springer stage wilde komen lopen. Sander en Jelmer kennen elkaar van hun stage jaar bij Van der Valk. Sinds 7 september 2016 is Sander bij Brasserie Springer aan het werk.

Tijdens zijn stage bij Springer heeft hij vooral geleerd om secuur en netter te werken. Inmiddels is Sander een alleskunner en de lijm van het bedrijf. Hij zorgt dat iedereen rustig blijft, blust brandjes, heeft een nuchtere blik, is betrokken bij het creatieve inspiratie en is heel flexibel. Sander zit het liefste op het randje van de, om in vakjargon te spreken, zeik dan dat hij niets te doen heeft. Dit betekent dat hij overal nodig is, in de bediening een glas wijn inschenken, BOVEN kijken of het buffet goed aangevuld is en dan weer snel een dessert maken. Sander geniet ook heel erg van de vaste gasten van Brasserie Springer. Inmiddels weet hij wat zij het liefst eten en drinken. Hij heeft een band met hen opgebouwd. Tijdens de Corona sluiting heeft hij bij een aantal van hen thuis mogen koken als privé chef.

Springer heeft hem niet alleen een leuke en uitdagende werkplek gebracht, maar hij heeft hier ook zijn vriendin Daphne Pap leren kennen. Daphne werkt in de bediening en toen ze elkaar 5 jaar geleden leerde kennen, werden zij eerst vrienden. Toen de verkering van Sander uitging zijn ze samen gekomen. Inmiddels wonen ze samen in Schoonhoven met hond Sem en katjes Moos en Yoyo. Ook is Sander via Springer een schoonzus rijker want eigenaresse Margot Boerefijn heeft een relatie gekregen met zijn grote broer, Renzo. One big happy family, meestal dan 😉

Het meest trots is Sander op het feit dat hij aan het koken was toen de redactie van de Gouden Pollepel van het Algemeen Dagblad kwamen eten. Zij beoordeelde zijn kookkunsten met een 8,9, het hoogste cijfer ooit. Destijds stond Sander nog niet zo heel lang de verantwoordelijk over de keuken en stond tijdens deze drukke avond alleen met een hulpkok.

restaurant met aparte ruimte, aparte zaal, restaurant met aparte ruimte in de Krimpenerwaard, brasserie springer